
Vertical farming is uit de gratie bij investeerders: groeipijn of definitief het licht uit?
In verschillende media werd afgelopen dagen bericht over vertical farms; ze zitten in geldnood, met name door toedoen van de hoge energieprijzen. Verschillende "groenteflats" (aldus het FD) kunnen de torenhoge energeprijzen niet dragen. Het "milieuvriendelijker" telen onder kunstlicht kan de belofte nog niet inlossen. Overseas, bijvoorbeeld in Amerika, zijn de energieprijzen veel minder gestegen maar hebben de vertical farms het ook zwaar.
Toch lijken de potentiële voordelen ook evident: het is makkelijk local-for-local te organiseren, met een relatief hoge productivteit per m2. Jaarrond. Met, in principe, lager gebruik van grondstoffen. Bovendien is zeker dat de traditionele land- en tuinbouw nooit de sterk toenemende vraag vanuit de groeiende wereldbevoling zal kunnen bijbenen.
Kwestie van doorontwikkelen? En interessant voor Horticoop om in te investeren? Of nog even wachten en samen zoveel mogelijk leren van de ontwikkelingen op dit gebied?
Hoi Steven
je vraagt dit aan de oude wereld , die sowiezo al behoorlijk scepties tegen de voedselflats aankeken
in mijn ogen is zeker binnen europa alles local for local in kassen , Rurh gebied Paris Londen dit is allemaal binnen 4 uur te rijden
Vertical farming heeft dus altijd al een behoorlijke uitdaging gehad , het moet kosten efficienter en teelt technisch beter dan de bestaande manieren van telen , zolang dit niet gebeurt, heeft het geen bestaansrecht
los van een paar leuke pilotprojecten vlakbij een supermarkt

Ha Rick, dank voor je reactie!
Eens; het moet efficiënter en beter, anders loont het niet. Een onderdeel én kracht van onze investeringscoöperatie is overigens dat we met (kennis, kapitaal en ervaring van) de "oude wereld" investeren in nieuwe ontwikkelingen:-) Nieuwe ontwikkelingen ook buiten Europa, bijvoorbeeld Noord-Amerika. Maar of en hoe dat vertical farming gerelateerd moet zijn, is inderdaad de vraag.
Groet, Steven