Vraag
Profielfoto van Steven van Nieuwenhuijzen
Steven van Nieuwenhuijzen
Steven van Nieuwenhuijzen 2 jaar geleden

Gaat onze sector overleven of over leven?

Verschillende uitdagingen in de wereld, van klimaatverandering tot recessie, dwingen ons als glastuinbouwsector om onszelf opnieuw uit te vinden. We worden regelmatig in een negatief daglicht gesteld als het gaat om onze footprint en doen er alles aan om hier verandering in aan te brengen. Tegelijkertijd dreigen door de hoge gasprijzen veel van de glastuinders (tijdelijk) te stoppen en heeft overleven meer prioriteit dan vergroenen. Hoe maken we van de nood een deugd?

Uiteindelijk zijn we als sector aan het bewegen naar een klimaat-neutrale footprint en duurzame groei. Er zijn veel initiatieven op dit gebied en in de versplinterde lobby naar Den Haag en Brussel begint ook meer eenheid te komen. Binnen Horticoop zijn we hier ook actief mee bezig en op dit community platform zullen we jullie daarin meenemen. Hoe? Bijvoorbeeld door:

- Samen kennis opbouwen rond het slim en betaalbaar op de tuin CO2 uit de lucht halen, en het creëren van een verdienmodel rond het vastleggen van CO2 (door carbon credits)

- Samen investeren in technologie die de energie behoefte in de kas verkleint (bv. innovatie in coatings, glas, licht)

- Samen investeren in technologie die de productie per m2 vergroot (bv. sensoring, AI, autonome kas)

- Samen investeren in technologie die de afhankelijkheid van arbeid verkleint en de productiviteit verhoogt (bv. robotisering)

- Actief de handen ineen slaan met belangenorganisaties en andere coöperaties om de lobby naar de politiek kracht bij te zetten

De ontwikkelingen gaan zo snel en zijn zo kennis- en kapitaalintensief dat samenwerken noodzakelijk is om kans van slagen te hebben. Ik hoor graag waaraan jullie behoefte hebben of op welke thema’s je samen op wilt trekken of mee wilt denken.

Laat het mij hieronder weten!

3 antwoorden
Profielfoto van Rick Tesselaar Rick Tesselaar
2 jaar geleden

Hoi Steven 

ik denk dat wij als cooperatie vooral de voorloper moeten zijn in nieuwe technologieen, belangenorganisaties en lobby heeft vooral goede praktijkvoorbeelden nodig, die moeten bij ons vandaan komen nu en in de toekomst en niet zelf belangenbehartiging doen 

dan hebben we als tuinbouw en Horticoop bestaansrecht 

Profielfoto van Ilone Ammerlaan Ilone Ammerlaan
2 jaar geleden

Hoi Steven,

Eens met de opmerking van Rick en we moeten ook vooral kijken naar de nieuwe technologieen vanuit de andere sectoren. Niet het wiel opnieuw uitvinden binnen de glastuinbouw.

Zo kunnen we de Horticoop ook uniek maken

Profielfoto van Rene Vissers
Rene Vissers
Profielfoto van Rene Vissers Rene Vissers
2 jaar geleden

Goede morgen Steven,

We moeten de politiek overtuigen, dat binnen de met name maatschappelijk ontwikkelingen wij veel oplossing zelf kunnen bedenken en financieren. Wij zijn wel afhankelijk van de infrastructuur, waar momenteel nog te weinig bekend is hoe die gaat ontwikkelen en hoe snel. Tevens functioneert een deel van de huidige heffingen(ODE) en subsidie maatregelen(SDE++) niet en die staan ontwikkelingen behoorlijk in de weg. Vandaar dat er zeker een belang is een goede band te hebben met Glastuinbouw Nederland, waar maatschappelijke onderwerpen en politiek hoog op de agenda staan!